Biografie Lou Fijten

‘Music was my first love’.

Waar mijn liefde, passie voor muziek vandaan komt?  

We vormden geen bijzonder muzikaal gezin. Wij - pap een hardwerkende molenaar, mam een eveneens hardwerkende en toegewijde huismoeder, vier kinderen van wie ondergetekende de Benjamin - luisterden wel allemaal graag naar muziek. Ieder had zijn eigen voorkeur en ik wilde graag bij de plaatselijke harmonie L’Union in Born, het dorp in Zuid-Limburg waar ik ben geboren en opgegroeid.

Een ervaren muzikant uit deze muziekvereniging gaf mij op mijn 11de mijn eerste muzieklessen, op trompet - het instrument waar mijn hart naar uitging. Na een jaar les werd ik doorgestuurd naar de muziekschool en het lukte me alle diploma’s tot en met de 7de graad te halen. Deelname aan de vele solistenconcoursen in heel Limburg bracht mij veel ervaring en de stimulans mijn niveau steeds verder te verbeteren.

Op mijn 16de mocht ik als jongste orkestlid van een symfonisch ad hoc-orkest mee op een concertreis door de Verenigde Staten en Canada. Heel indrukwekkend voor een jonge muzikant, deze kennismaking met de ‘nieuwe wereld’, en niet alleen muzikaal. Tijdens deze reis die ons voerde naar o.a. Toronto, New York, Boston, Pittsburgh en Washington, volgde ik workshops en lessen bij meerdere Amerikaanse trompetpedagogen en, eenmaal terug in Nederland, was ik hier een van de eersten die volgens de ‘Non-Press’-methode speelde: trompet spelen met minimale mondstukdruk op je lippen. Verder speelde ik in fanfare St. Caecilia, Guttecoven, een enthousiast jongerenkoor in Born, Feeling Young en, nog altijd, in L’Union.

Toegelaten op zowel het Maastrichts als het Brabants conservatorium in Tilburg op mijn 19de, viel de keuze uiteindelijk op het Brabants conservatorium voor de opleiding klassiek trompet bij de Belgische solo-trompettist Florent van den Houwe en de lichte muziek-vakken. Naast deze studie gaf ik inmiddels zelf les aan leerlingen van diverse harmonieën en fanfares in Limburg.

Met het conservatoriumdiploma op zak mocht ik aan de slag als klein-koper-docent aan de muziekschool in Weert, het RICK. Ondanks de klassieke opleiding, stroomde het ‘lichte-muziek-bloed’ steeds vlugger, en al gauw speelde ik in Top 40-bands, big-bands, soul-rock, funk- en jazz-formaties. Tijdens meerdere optredens had ik de eer zij aan zij te staan met o.m. Candy Dulfer en Herman Brood.

In deze tijd, de jaren 80, startte ik mijn eigen professionele bigband-dansorkest. Dit 20 tot 24 man/vrouw sterke orkest met solo en backing vocals trad op tijdens dansgala’s, diners dansants en grote evenementen in binnen- en buitenland, zoals op het Preuvenemint op het Maastrichtse Vrijthof met 9000 bezoekers, de zomerfeesten in Hengevelde met een publiek van 12000 mensen én voor opnames van de Belgische TV. Het was een mooie en boeiende tijd, maar ook erg druk: zo was er nog altijd de fulltime baan aan de muziekschool en gemiddeld 30 uur per week voor de bigband (o.m. arrangeren, managen, repeteren) Daarnaast waren er nog de andere bands waarin ik als trompettist actief was. Blijkbaar hield ik toch nog energie over… want het was in deze tijd dat ik mezelf leerde arrangeren. Maar het was veel en na 8 jaar ben ik me weer gaan toeleggen op de harmonie- en fanfarewereld. Zo volgden na het bigband-dansorkest dirigeerlessen bij Alex Schillings en aansluitend een aanstelling als dirigent van Fanfare St. Josef in Someren – Heide. Tegelijkertijd ontwikkelde ik mezelf verder als trompet-/bugelpedagoog d.m.v. meerdere masterclasses. Helaas gooide een kaakblessure in 1995 voor lange tijd roet in het eten. Enigszins een geluk bij een ongeluk: er kwam tijd vrij en ik kon me eindelijk meer focussen op het componeren, iets dat ik al sinds mijn 13de deed. 

Het eerste werk voor fanfare – ‘Fychana’ (The Planet) – werd meteen opgenomen in het groot repertorium en als vernieuwend betiteld. Fanfare ‘De Vriendenkring’ uit Montfort werd tijdens de première van deze compositie landskampioen. Er volgden meer composities voor harmonie en fanfare, zoals ‘Fairytale’ (winnaar 2de prijs in compositiewedstrijd) en ‘Respicio’  voor het WMC te Kerrade, dat 5 jaar verplicht werk (klein repertorium) voor fanfare in de 1ste divisie was.

Na vele jaren met enorm veel plezier als dirigent bij diverse fanfares en harmonieorkesten werkzaam te zijn geweest, zoals onder meer in Someren-Eind, Vlierden en als laatste in Tungelroy, nam ik in 2023 afscheid, ging ik met pijn in het hart ‘met pensioen’. De passie voor de muziek is echter gebleven, die gaat nooit meer weg; nog steeds vervang ik dirigenten, én ik leg mij weer meer toe op het arrangeren en componeren! 

De liefde voor de muziek bracht en brengt niet alleen zoveel prachtigs aan die muziek op mijn weg maar juist ook zoveel en uiteenlopende mensen, boeiende ontmoetingen, en een rijkdom aan ervaringen. Er is in de loop van de jaren zoveel geleerd en hopelijk ook veel goeds aan anderen doorgegeven, gedeeld met mensen. Dit blijf ik doen, met hart en ziel. Zoals gezegd:

‘Music was my first love…. and will be my last’.

Interesse in arrangementen / composities? Of gewoon even een berichtje sturen?

Contact opnemen
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het